X-lens: oplossing voor kleurenblindheid
Kleurenblindheid: symptomen, oorzaken en oplossing
Het zien van een kleurrijke wereld lijkt vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is dat niet zo. 8% van de mannen en 0,5% van de vrouwen heeft last van kleurenblindheid. Zij hebben moeite met het zien van één of meerdere kleuren. Vaak wordt dit probleem als een lichte handicap bestempeld. Toch ervaren twee op de drie kleurenblinden het als een serieuze handicap met lastige consequenties. Het probleem wordt ook wel Daltonisme genoemd, vernoemd naar John Dalton. Hij deed als eerste onderzoek naar kleurenblindheid.
De symptomen van kleurenblindheid
Ben je kleurenblind, dan zie je in de meeste gevallen vooral de kleuren rood en groen minder goed. Je kunt ze misschien zelfs helemaal niet van elkaar onderscheiden. Dat is heel lastig, want rood en groen worden vaak gebruikt om goed en fout aan te geven. Soms is het probleem niet zo duidelijk merkbaar. Misschien zie je kleuren net wat minder sterk. Een kleurenblindheid test kan duidelijkheid bieden.
Dit is de oorzaak
Het waarnemen van kleuren wordt bepaald door de kegeltjes in je netvlies. Deze kegeltjes zijn gevoelig voor rode, groene en blauwe lichtgolven. Ze geven deze kleuren vervolgens door aan je hersenen. Heb je te weinig kegeltjes van een bepaalde kleur? Of zijn de kegeltjes gewoon niet zo gevoelig? Dan zie je minder of geen kleuren. Het kan ook zo zijn dat problemen met de ooglens of oogzenuw de problemen veroorzaken. Soms is zelfs het hele waarnemingssysteem uitgevallen. Dat zorgt ervoor dat je helemaal geen kleuren ziet, maar dit is erg zeldzaam. In de meeste gevallen gaat het om een genetische oorzaak. Heb je dus ouders of andere familieleden die niet alle kleuren zien? Dan is er een grotere kans dat jij hier ook last van hebt.
Heb je gewoon zicht dan zie je 16. De meerderheid van de kleurenblinden zien helemaal geen cijfer.
Heb je gewoon zicht dan zie je 8. Met een rood-groen kleurenblindheid zie je een 3. Met een gehele kleurenblindheid zie je niets.
Heb je gewoon zicht dan zie je 15. Met een rood-groen kleurenblindheid zie je een 17. Met een gehele kleurenblindheid zie je niets.
Een kleurenblindheid bril van X-lens
Vind je het moeilijk om verschillende kleuren van elkaar te onderscheiden of is het kiezen van kledingcombinaties lastig? Dan kan X-lens je misschien helpen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt namelijk dat onze kleurenfilters in 80% van de gevallen kunnen helpen wanneer je kleurenblind bent. De filters maken kleuren helderder, herkenbaarder en kunnen je zelfs helpen om kleuren te zien die je voorheen niet zag. Dat maakt het ook makkelijker om diepte en detail waar te nemen. Laat je als je kleurenblind bent testen door X-lens. Met de beroemde Ishihara-test kunnen wij achterhalen welke kleurenfilters voor het beste resultaat zorgen.
Beroepsmatig gebruik
“Kleurenfilters zijn ook handig bij bepaalde specifieke beroepsgroepen waarbij het belangrijk is om kleuren te kunnen onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan het beroep elektricien, monteur voor alarm-en beveiligingsinstallaties, computerprogrammeur, havenloods medewerker, conducteur, piloot etc. We zien ook steeds meer studerenden waarbij de opleiding vraagt om kleurherkenning en waarbij de X-lens bril een uitstekende oplossing kan bieden.”
– Hedwig, X-lens specialist
Hoe kunnen wij je helpen?
Ontdek hoe X-lens jou of je kind kan ondersteunen met innovatieve, gepatenteerde kleurenfilters die het lezen makkelijker maken.