...

Reflectie op onze reis: leren van het verleden

Erkenning van het verleden: onhandige uitspraken rondom dyslexie

Met de indrukwekkende verbeteringen in leesprestaties die we hebben ervaren bij het gebruik van kleurenfilters bij kinderen met leesproblemen, en onze grote wens dit te delen met zoveel mogelijk ouders om hen te helpen in de soms uitzichtloze situatie bij hun kinderen, heeft X-lens in het verleden uitspraken gedaan die, achteraf gezien, onhandig of niet helder genoeg waren.

We hebben met sommige boodschappen onbedoeld de suggestie gewekt dat onze kleurenfilters een mogelijke remedie zouden zijn voor dyslexie. Dat zijn ze niet. Deze uitspraken hebben kritiek uitgelokt vanuit verschillende hoeken, waaronder dyslexie-instituten en wetenschappelijke gemeenschappen, zoals te zien in kritische artikelen op platforms zoals BNNVARA’s Kassa en Skepsis.

Wij betreuren deze misstappen en erkennen dat onze communicatie destijds (vele jaren geleden) heeft geleid tot verwarring en scepticisme. Onze intentie was nooit om misleidende informatie te verstrekken, maar om oplossingen te bieden aan degenen die worstelen met leesproblemen. Echter, de feedback uit de gemeenschap heeft ons waardevolle lessen geleerd over het belang van wetenschappelijke onderbouwing en heldere communicatie.

Wetenschappelijk onderzoek en nieuwe ontwikkelingen

Als reactie op de ontvangen kritiek heeft X-lens in samenwerking met academische partners, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoek gedaan naar de effectiviteit van onze kleurenfilters. Hoewel de resultaten bemoedigend waren, erkennen we dat de kleine omvang van de testgroep een beperking was en dat verder onderzoek noodzakelijk is. Deze ervaring heeft ons gemotiveerd om onze producten en methoden continu te verbeteren.

Om die reden hebben we een digitale applicatie ontwikkeld om de effectiviteit van onze kleurenfilters op een toegankelijke en transparante manier te testen. Deze app stelt gebruikers in staat om zelf het verschil in leesvaardigheid met en zonder kleurenfilters te ervaren, wat een directe respons geeft op de scepsis die sommigen nog steeds kunnen hebben.

Dagelijks observeren we de positieve impact van onze gekleurde lenzen op kinderen die moeilijk lezen. Deze bevindingen worden ondersteund door uitgebreide rapportages en gedocumenteerd met audio- en video-opnames. De resultaten van de online test zullen in de toekomst dienen als waardevolle input voor verder wetenschappelijk onderzoek naar het effect van kleurenfilters op leesproblemen.

Vooruit kijken: een nieuwe benadering

We hebben actief een open dialoog aangegaan met onze critici en hebben concrete stappen gezet om onze claims te ondersteunen met onderzoek en authentieke gebruikerservaringen. Ons doel blijft om ondersteuning te bieden aan mensen met leesproblemen, en we blijven toegewijd aan het verbeteren van onze technologie en onze communicatiestrategieën.

Groeiversneller Award 2021

De recente erkenning van onze innovatieve aanpak door vooraanstaande instanties, waaronder Centraal Beheer en Port of Growth, samen met de goedkeuring van onze technologie door de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) op haalbaarheid, maatschappelijke bijdrage en innovativiteit, bevestigt dat we op de goede weg zijn. Deze goedkeuring heeft ook geleid tot het verlenen van een subsidie door het ministerie van Economische Zaken voor de ontwikkeling van onze applicatie.

Daarnaast hebben we ons team versterkt met optometrist Lex Klein Schiphorst van Bossinade Optiek, die onze missie deelt en vanuit zijn expertise bijdraagt aan de doorontwikkeling van onze kleurenfilters en de ontwikkeling van de X-lens online leestest. Lex Klein Schiphorst zegt hierover: “Er bestaat momenteel nog geen online methode om de leesvaardigheid, binnen twintig minuten, in kaart te brengen en hierbij ook te registreren wat het verschil is tussen het lezen met en zonder kleur. Met deze app kan dat wel.”

X-lens waardeert de feedback van onze gemeenschap en neemt deze serieus. We zijn vastberaden om voort te bouwen op onze ervaringen en blijven ons inzetten voor het leveren van producten die echt een verschil maken voor kinderen en volwassenen met leesproblemen, op een verantwoorde en onderbouwde manier.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ontdek hoe X-lens jou of je kind kan ondersteunen met innovatieve, gepatenteerde kleurenfilters die het lezen makkelijker maken.

Test jouw leesvaardigheid
met kleur

Doe de gratis online test

Ontmoet
onze experts

Afspraak maken

Artikelen om te lezen

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de
X-lens nieuwsbrief

Online leestest