...

Marja

‘Haar cito-score ging meteen een niveau omhoog’

Een opleiding tot fysiotherapeut, dat leek me wel wat. Ik herinner het me nog goed. Ik was vijftien jaar jong en interesseerde me erg voor zorg en sport. Ik zat op het LBO. Mijn leraar keek me met grote, verbaasde ogen aan. Jij, fysiotherapie? In zijn reactie liet hij duidelijk weten dat dit me vast niet zou lukken. Voor mij alle reden om er juist wél ten volle voor te gaan!

Onbegrip
Het werd geen fysiotherapie (te veel anatomie en dikke Latijnse boeken!), maar wel verpleegkunde. Van veel tegenslag en pesterijen in mijn jeugd ben ik best sterk geworden, realiseer ik me. Doorzetten, laten zien wat ik waard ben, dat wilde ik. In die tijd was dyslexie nauwelijks nog bekend. Ik werd voor dom gezien. Leraren begrepen niet waarom lezen zo lastig voor me was. Mijn eindscriptie van mijn opleiding tot activiteitenbegeleidster (die ik deed voordat ik verpleegkunde ging doen) deed ik over dyslexie. Ik kwam veel te weten over de werking van het brein en de samenwerking tussen de linker en rechter hersenhelft. Die kennis zorgde voor begrip, maar lezen bleef een worsteling.

‘Had ik deze bril maar in mijn jeugd gehad!’

Ontdekking
Mijn man heeft ook dyslexie. Dus toen we bij onze dochter Sjors (bijna 8) zagen dat ze moeite heeft met lezen, trokken we vrij snel aan de bel. Op school is er prima begeleiding. Dat is fijn om te zien, omdat ik weet hoe belangrijk dat is. Maar ook buiten school was ik op zoek naar mogelijkheden om haar te helpen. Bij ons neefje zagen we een Xlens-bril. Die zette Sjors voor de grap even op. Vrijwel direct zag ze dat de letters stil gingen staan en dat lezen een stuk makkelijker werd. Wat een ontdekking! Haar citoscore ging meteen een niveau omhoog. Dat zette me aan het denken. Misschien was die bril ook wel iets voor mij!?

Lezen én onthouden gaat beter
Sinds 2013 geef ik in mijn eigen praktijk cursussen babymassage en in 2014 ben ik gestart met de opleiding tot kindercoach. Daar mag ik heel wat theorie voor lezen! Toen Sjors de bril twee weken had, ben ik ook naar een specialist van Xlens gegaan. Meteen al bij de test merkte ik dat de letters duidelijker werden en het beeld rustiger. Ik doe ‘m eigenlijk de hele dag op. Zelfs als ik aardappels schil of met de kinderen een boterham eet. En ik ben veel meer aan het lezen: zowel voor mijn studie als voor mijn plezier. Het is gewoon een cadeautje! Het lezen zelf gaat stukken beter en misschien nog wel belangrijker: ik onthoud direct wat ik lees. Voorheen moest ik een tekst minimaal drie keer lezen om helemaal te begrijpen wat er staat. Nu lukt me dat in één keer. Had ik deze bril maar in mijn jeugd gehad…

Hoe kunnen wij je helpen?

Ontdek hoe X-lens jou of je kind kan ondersteunen met innovatieve, gepatenteerde kleurenfilters die het lezen makkelijker maken.

Test jouw leesvaardigheid
met kleur

Doe de gratis online test

Ontmoet
onze experts

Afspraak maken

Artikelen om te lezen

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de
X-lens nieuwsbrief

Online leestest